Suomen marsalkka Mannerheimin

Sotatieteellinen Rahasto

Rahaston historia

Sotamarsalkka keskustelemassa sotasokean kanssa Kaivopuistossa Helsingissä 2. elokuuta 1940. Juuri tässä tilaisuudessa hän jakoi sotasokeille ensimmäiset valkoiset ”Marskin kepit”. Keppejä valmistettiin niin mustina kuin valkoisina Mannerheimin aloitteesta ja hänen antamansa mallin mukaan. Ne rahoitettiin rahaston varoista. <i>SA-kuva. </i> Sotamarsalkka keskustelemassa sotasokean kanssa Kaivopuistossa Helsingissä 2. elokuuta 1940. Juuri tässä tilaisuudessa hän jakoi sotasokeille ensimmäiset valkoiset ”Marskin kepit”. Keppejä valmistettiin niin mustina kuin valkoisina Mannerheimin aloitteesta ja hänen antamansa mallin mukaan. Ne rahoitettiin rahaston varoista. SA-kuva.

 

Rahaston täyttäessä 75 vuotta vuonna 2012, hoitokunta päätti julkaista teoksen rahaston vaiheista. FT Mikko Karjalaisen laatima rahaston vaiherikasta historiaa esittelevä teos on tässä luettavissa kokonaisuudessaan.

Johtuen rahaston salaisesta luonteesta vuosina 1937–47, ovat sen alkuvaiheet tähän saakka olleet täysin tuntemattomat. Säilyneen arkistomateriaalin ansiosta on rahaston ensimmäisen vuosikymmenen vaiheiden selvittäminen kuitenkin ollut mahdollista. Rahaston alkuvaiheita valottavan ja sen historiaa täydentävän luvun on laatinut FM Vera von Fersen.